Το Youth Makerspace Larnaka, είναι πρόγραμμα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, και είναι ένας χώρος καινοτομίας, δημιουργίας, κατασκευής και εκπαίδευσης βασισμένος στα πρότυπα των makerspaces, τα οποία αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα διαθέτει υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την υλοποίηση ιδεών από makers κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα ανάμεσα σε άλλα, διαθέτει 3D printers, 3D scanner, laser cutter, 3D pens, πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού (microprocessors & microcontrollers), drones, εξοπλισμό Εικονικής Πραγματικότητας (VR), εξοπλισμό φωτογραφίας, podcast, εργαστήρι ξυλείας, κ.α.

Ο χώρος βρίσκεται στην Λάρνακα, στην οδό Βυζαντίου, 6030, περιοχή Δροσιάς. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, στεγαζόμαστε στο παλιό σπίτι του Έπαρχου Λάρνακας, έναντι του πάρκου Σαλίνα. Μπορείτε να μας βρείτε εδώ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα για απορίες, διευκρινήσεις ή/και να κλεισετε ραντεβού για επίσκεψη τηλεφωνικώς στο 24201777, μέσω Facebook και Instagram ή μέσω email στο [email protected].

Το Youth Makerspace Larnaka προσφέρει τον φυσικό χώρο και εξοπλισμό για την δημιουργία πρωτοτύπων και την υλοποίηση ιδεών. Οι επισκέπτες μπορούν να κατασκευάσουν οτιδήποτε χρειάζονται ή/και επιθυμούν, με την καθοδήγηση του εξιδεικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, προσφέρει εκπαιδευτικά εργαστήρια του εξοπλισμού και των προγραμμάτων που τον συνοδεύουν, όπως και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στον τομέα STEAM, τα οποία απευθύνονται σε οργανωμένα σύνολα παιδιών και νέων, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκδηλώσεις. Τέλος, ο χώρος προσφέρεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες για μελέτη, εργασία ή/και συναντήσεις.

Απευθύνεται σε παιδιά και νέους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες makers, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Οι χρήστες κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Η εποπτεία των γονέων/κηδεμόνων συνιστάται για όλους τους ανήλικους, καθώς ο χώρος περιέχει επικίνδυνα εργαλεία και ευαίσθητο εξοπλισμό. Για το εξωτερικό εργαστήρι ξυλείας και το lasercutter οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών ή να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα.

Το Mobile Makerspace είναι η κινητή μονάδα του Youth Makerspace Larnaca, πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος που φέρνει κοντά στην τεχνολογία και στον τομέα STEAM, οργανισμούς, οργανωμένα σύνολα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία. Μέσω του Mobile Makerspace, προσφέρονται εκπαιδευτικά εργαστήρια και περιήγηση στην κινητή μονάδα, γνωρίζοντας τις τεχνολογίες που διαθέτει. Σκοπός του είναι να φτάσει σε παιδιά και νέους οι οποίοι διαμένουν μακριά από τα αστικά κέντρα, με λιγότερη πρόσβαση σε τεχνολογίες και καινοτόμα προγράμματα.

Το Youth Makerspace Larnaka είναι ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 08:00 – 18:00 και Σάββατο από τις 09:00 – 16:00, ενώ την Κυριακή παραμένει κλειστό.

Ως πρόγραμμα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Youth Makerspace Larnaka, όπως και η χρήση εξοπλισμού, είναι δωρεάν. Παρόλα αυτά οι makers καλούνται να φέρνουν το δικό τους υλικό για τη χρήση του εξοπλισμού laser cutter, του εργαστηρίου ξυλείας εξ ολοκλήρου όπως και του εξοπλισμού 3D printer.

Για laser cutter, προτείνουμε υλικά όπως ξύλο, πλαστικό plexiglass, χαρτί ή χαρτόνι, ύφασμα και δέρμα, πάχους 3-8mm. Για 3D printer, για κατασκευές 200g και άνω, προτείνουμε filament PLA.

Όχι, δεν δεχόμαστε παραγγελίες. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τον τρόπο λειτουργίας του Youth Makerspace Larnaka που πρεσβεύει την Do It Yourself (DIY) κουλτούρα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των makers. Αντιθέτως, μπορείτε να μάθετε πως να υλοποιήσετε την ιδέα σας με το να επισκεφθείτε το χώρο και να πειραματιστείτε με τον εξοπλισμό που διαθέτει το πρόγραμμα, με καθοδήγηση του προσωπικού.

Όσοι makers εισέρχονται στο Youth Makerspace Larnaka υποχρεούνται να συμπληρώσουν την αίτηση μέλους για να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους και για να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό. Με την εγγραφή τους έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για μελλοντικές δράσεις και δραστηριότητες μέσω newsletter. Μπορείτε να γίνετε μέλος κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στο χώρο ή συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά την αίτηση εδώ.

Οι χώροι του Youth Makerspace Larnaka διαθέτουν προστατευτικά γυαλιά, μάσκες και γάντια για χρήση του εξοπλισμού, όπως και κουτιά πρώτων βοηθειών και πυροσβεστήρες.

Στην πίσω είσοδο του κτιρίου υπάρχει ειδικός μηχανισμός για πρόσβαση χρηστών αμαξιδίου.

Η χρήση του εξοπλισμού και των εργαλείων που διαθέτει το πρόγραμμα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στους χώρους του Youth Makerspace Larnaka ή υπό την εποπτεία προσωπικού του προγράμματος.

Το Youth Makerspace Larnaka προσφέρεται για διοργάνωση εκδηλώσεων, εργαστηρίων, συναντήσεων και δράσεων σχετικές με τους τομείς STEAM, σχεδιασμού, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Μπορείτε να διοργανώσετε την εκδήλωση σας μετά από επικοινωνία με την ομάδα του προγράμματος ή συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά το πιο κάτω LINK.