ΕΚΘΕΣΗ MAKERS

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα makers και καλλιτεχνών που καλύπτουν μεγάλο φάσμα των πρωτοτύπων που μπορεί κάποιος να δημιουργήσει σε οποιοδήποτε makerspace.
Αφράμ Μπασίμ Φαρούντ Χαντάντ

Πυροσβεστικό ρομποτικό σύστημα

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευέλικτου ρομποτικού συστήματος κατάσβεσης πυρκαγιάς χρησιμοποιώντας τεχνολογία Arduino Uno microcontroller για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πυρκαγιές σε διάφορα περιβάλλοντα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιώντας τους ακριβείς μηχανισμούς ελέγχου του, το ρομποτικό σύστημα μπορεί να κατευθύνει με ακρίβεια τη ροή του νερού προς την πηγή μιας φωτιάς, σε απόσταση έως 4 μέτρα, με ένα ευρύ φάσμα κίνησης που καλύπτει γωνίες από 0 έως 180 μοίρες σε αζιμούθιο και κλίση.

Social Media: Abfhaddad

Αλέξανδρος Μιχαήλ

Έλεγχος Εμπορικών Ψυγείων IoT

Το πρότζεκτ Ελέγχου Εμπορικών Ψυγείων IoT στοχεύει στην επανάσταση της διαχείρισης και συντήρησης εμπορικών συστημάτων ψύξης αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of Things (IoT). Μέσα από την εισαγωγή των αισθητήρων και της ανάλυσης δεδομένων, αυτή η καινοτόμα λύση προσφέρει έλεγχο και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο σε κρίσιμες παραμέτρους όπως: θερμοκρασία, υγρασία και ποιότητα αέρα εντός των μονάδων ψύξης.

Social Media: itsalex_michael

Βασίλης Μέζος

Filament extruder από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

Με έμφαση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την επίλυση προβλημάτων, είμαστε εδώ για να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης, ενώ παράλληλα προμηθεύουμε τρισδιάστατους εκτυπωτές και νήματα. Οι προσπάθειές μας επεκτείνονται στην εύρεση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για την παραγωγή προσθέτων, όπως το συνεχιζόμενο έργο μας για τη δημιουργία ενός εξωθητήρα νήματος από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Αξιοποιώντας τη δύναμη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, δεν μειώνουμε απλώς τα απόβλητα – επιδεικνύουμε επίσης τη δυνατότητα για βιώσιμες πρακτικές παραγωγής.

Website: https://the3dfactory.com.cy/

Ειρήνη Κωνσταντίνου

Endgame Theory

Ενώ παλαιότερα η χρήση υφιστάμενων υλικών υποδήλωνε έλλειψη καινοτομίας και δεξιοτεχνίας, πλέον θεωρείται πως η αναδιάταξη χρησιμοποιούμενων αντικειμένων εκδηλώνει νέες ταυτότητες όταν ο καλλιτέχνης τα αλλοιώνει φυσικά. Έτσι, αυτό το έργο υποστηρίζει την πρακτική  επανασυναρμολόγησης επιδιώκοντας να “σύρει την τέχνη από το ιερό της βάθρο και να τη μειώσει σε ένα επίπεδο παραλογισμού…”.

Social Media: Εvohk.art       Prometheus Gaia Ceramics

Ιάκωβος Μιχαήλ

Έξυπνο ρολόι μέσω μικροεπεξεργαστή

Αυτό το μικρό πρότζεκτ λειτουργεί με μπαταρία και έχει ανοικτό κώδικα που προορίζεται να μιμείται τις λειτουργίες ενός σύγχρονου έξυπνου ρολογιού χρησιμοποιώντας εύκολα προσβάσιμους αισθητήρες. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί κάτι που θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε ένα εργαστήριο από έναν μηχανικό ή λάτρη της τεχνολογίας που θέλει να συναρμολογήσει το δικό του πρωτότυπο με βασικές γνώσεις.

Social Media: Darkarts_ofdgev

Μαρίσα Σατσιά (Biocuriosities Lab)

Τι είναι ένα biolab και τι μπορεί κανείς να δημιουργήσει εκεί; To biolab είναι ένα βιοτεχνολογικό εργαστήριο τέχνης για όσους είναι αθεράπευτα περίεργοι, ένας χώρος όπου συμβαίνουν μαγικά πράγματα. Είναι ένας εργαστήριο όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε, να δημιουργήσετε, και να σχεδιάσετε σχεδόν τα πάντα. Ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να εξερευνήσει τα σημεία επαφής της βιολογίας, της τέχνης, του σχεδιασμού και της τεχνολογίας.

Για να σας βοηθήσουμε να οπτικοποιήσετε και να φανταστείτε τις δυνατότητες ενός biolab, σας φέραμε το biolab εδώ! Παρουσιάζουμε μερικά από τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τα πρότζεκτ που μπορείτε να εξερευνήσετε σε ένα biolab, εδώ, στο Makersfair.

Το BioCuriosities Lab είναι το πρώτο εργαστήριο DIY biodesign και bioart στην Κύπρο και φέτος στο Μakersfair εκπροσωπεί το Biodesign festival που είναι μέρος του Λάρνακα2030, του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Από το 2022, το BioCuriosities Lab είναι ένα νομαδικό εργαστήριο το οποιο κινείται σε όλη την Κύπρο και άλλα μέρη του κόσμου διακινώντας και παράγοντας εναλλακτικές μορφές διεπιστημονικών γνώσεων.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο για την κοινότητα από την κοινότητα και για όσους είναι αθεράπευτα περίεργοι και να παρέχουμε πρόσβαση σε εργαλεία, πόρους, εξοπλισμό και γνώση στον συναρπαστικό κόσμο των δημιουργικών συμπλεγμάτων της βιοτεχνολογίας.

Social Media: medartcabinet, biocuriosities

Μιχάλης Παντελίδης

The land of decomposition ΙΙ

Σε αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης εξερευνά εναλλακτικούς τρόπους κατανόησης της έννοιας της αξίας μετατρέποντας τα σκουπίδια σε πολύχρωμα και όμορφα κασκόλ, συμβολικά, για να αμφισβητήσει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή. Μέσω της φωτογράφισης αποβλήτων, έχουν επιλεγεί διάφορες εικόνες ως αντικείμενα και στη συνέχεια έχουν επανασυναρμολογηθεί μέσω της διαδικασίας κολάζ, παράγοντας καλαισθητικές εκδηλώσεις σωρών απορριμμάτων. Ως επέκταση, τα κασκόλ είναι φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Website: www.michalispantelidis.com

Instagram page: michalispantelidistudio

Παναγιώτης Μελισσινός

Σύστημα Καταγραφής Θερμοκρασίας με Arduino

Αυτή η καινοτόμος συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία Arduino για να παρέχει ακριβείς και σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις θερμοκρασίας. Σχεδιασμένη για να καταγράφει και να εμφανίζει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ανανεώνεται κάθε 20 δευτερόλεπτα προβάλλοντας τις μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνου του διαστήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κρίσιμα περιβάλλοντα όπως εργαστήρια, βιομηχανικοί χώροι ή αποθήκες τροφίμων, όπου η ακριβής καταγραφή της θερμοκρασίας είναι κρίσιμη. Η ψηφιακή οθόνη είναι καθαρή και εύχρηστη, εξασφαλίζοντας ότι οι ακραίες θερμοκρασίες είναι εύκολα και γρήγορα αναγνωρίσιμες.

Παναγιώτης Παύλου

Βιονικά πόδια γάτας

Σε συνεργασία με ένα κτηνιατρικό κέντρο και τους γιατρούς ανέλαβα να σχεδιάσω και να κατασκευάσω δυο βιονικά πόδια για μια γάτα που τα είχε ανάγκη. Σχεδίασα και εκτύπωσα πολλαπλά 3D πρωτότυπα πόδια και δοκιμάσαμε διαφορετικές εκδόσεις. Μόλις αποφασίσαμε το τελικό μοντέλο μετέβηκα στον τεχνικό σχεδιασμό όπου και εξασφάλισα την γεωμετρική ακρίβεια και την σωστή εφαρμογή στο εμφύτευμα. Μέσα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές και βελτιώσεις, κατέληξα στο τελικό μοντέλο, το οποίο και εκτύπωσα στο 3D Printer μου. Χάριν της γρήγορης προτυποποίησης και της τεχνολογίας 3D Printing η κινητικότητα της γάτας επανήλθε πλήρως.

Social Media: pavloudesigns

Στυλιανός Μιχαήλ

Πρωτότυπο έξυπνης βρύσης

Ο βασικός στόχος αυτού του έργου είναι η ανάπτυξη και η εγκατάσταση ενός πρωτότυπου έξυπνης βρύσης που χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνολογίες για την αυτόματη διαχείριση της θερμοκρασίας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της χρήσης του νερού και του ελέγχου της θερμοκρασίας σε διάφορες εφαρμογές. Έτσι, παρουσιάζεται ένα αυτόνομο σύστημα που αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού, την ενεργειακή απόδοση και την υγιεινή, αναπροσδιορίζοντας τις παραδοσιακές βρύσες ελέγχου θερμοκρασίας.

EuroCC Cyprus, The Cyprus Institute

Ζέφυρ, Ο μίνι υπερυπολογιστής

Ο Ζέφυρ είναι ένας μίνι-υπερυπολογιστής σχεδιασμένος για να επιδείξει και να εκπαιδεύσει τις αρχές των υπολογιστών υψηλών επιδόσεων (HPC). Αποτελείται από 18 διασυνδεδεμένες πλακέτες Raspberry Pi, οι οποίες προσομοιώνουν έναν κόμβο σε ένα ευρύτερο δίκτυο υπερυπολογιστή. Αυτοί οι κόμβοι είναι τοποθετημένοι μέσα σε μια διάφανη θήκη από πλεξιγκλάς, καθιστώντας τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις των εξαρτημάτων του υλικού ορατές και προσβάσιμες για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ιστοσελίδα Maker: https://eurocc.cyi.ac.cy

LinkedIn Page: https://www.linkedin.com/company/eurocc2