ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια τεχνολογίας, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και στη δημιουργία χειροτεχνιών. Για τη συμμετοχή σας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ δεν απαιτείται εγγραφή.
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ο πρόσκοπος, ως “πολυμήχανος” maker, μαθαίνει να είναι ευρηματικός και να κατασκευάζει δημιουργίες από φυσικά αλλά και τεχνιτά υλικά. Μέσα από χρήσιμες δεξιότητες διδάσκεται να είναι «Έσο Έτοιμος» δηλαδή πάντα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει οτιδήποτε, οποιανδήποτε στιγμή. Στο περίπτερο μας θα βρείτε διάφορες κατασκευές σκαπανικής κατασκηνωτικής τεχνικής, καθώς επίσης χειροτεχνίες και επιδείξεις βασικών κόμπων και συνδέσεων.

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική παιδαγωγική κίνηση με παγκόσμια δράση, ανοικτή σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Σκοπός είναι να συμβάλλει στην ορθή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη της νεολαίας με έμφαση στην υπαίθρια ζωή, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα αλλά και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία ως υπεύθυνοι πολίτες.

Εκπαιδευτές: Μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου

Ηλικακό όριο: 6+

Ώρες Υλοποίησης: 16:00-20:00

Εκπαιδευτικά Επιστημονικά Πειράματα

Διαδραστικές διασκεδαστικές επιστημονικές δραστηριότητες για να ξυπνήσουν την περιέργεια των παιδιών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, για θέματα επιστήμης. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με πολύ ελκυστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα «Διαδραστικά Εργαστήρια», μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Nutty Scientists.

Εκπαιδευτές: NuttyScientists

Ηλικακό όριο: 3 – 103!

Ώρες Υλοποίησης: 16:00-19:00

Εργαστήρι Μικρογλυπτικής

Ελάτε να ζήσετε την τέχνη της γλυπτικής και να δημιουργήσετε το δικό σας τρισδιάστατο αντικείμενο από πηλό! Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξερεύνηση της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης και η ανάπτυξη κινητικών/τεχνικών δεξιοτήτων με ένα φυσικό υλικό το οποίο χρησιμοποιούμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το EVOHK artist-run space είναι ένας ανεξάρτητος πολυχώρος τεχνών στη Λάρνακα, ο οποίος αλλάζει συνεχώς μορφή και λειτουργία για να υποστηρίξει ένα ανοιχτό πλαίσιο πειραματισμού, συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ της κοινωνίας και των καλλιτεχνών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών καλλιτεχνικών κλάδων.

Εκπαιδεύτρια: EVOHK artist-run space και Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και νεόυς

Ηλικακό όριο: 10+

Ώρες Υλοποίησης: 16:30-18:30

ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στον σύγχρονο κόσμο των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να είναι μεγάλη ικανοποίηση να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, κάποια εργαλεία και τη δημιουργικότητά μας για να δημιουργήσουμε ένα απτό έργο τέχνης. Η εργασία με το ξύλο είναι ένα υπέροχο μέσο για να εκφράσουμε τις ιδέες μας και να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό. Είμαστε μια ομάδα ατόμων που καθοδηγείται από το πάθος για την επεξεργασία ξύλου, την ανάπτυξη του παιδιού, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Στα εργαστήριά μας τα παιδιά ηλικίας από πέντε ετών θα έχουν μια επιτυχημένη εμπειρία στην ξυλουργική, εάν τους επιτραπεί να κατακτήσουν μία δεξιότητα τη φορά. Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιούν πραγματικά εργαλεία σε μέγεθος παιδιού, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά τους για να παράγουν μοναδικά αριστουργήματα. Δίνουμε έμφαση στην ασφάλεια καθώς και στην ευχαρίστηση της κατασκευής μοναδικών αντικειμένων. Κάθε παιδί παράγει τα δικά του έργα και όλα τα ολοκληρωμένα κομμάτια ξυλουργικής, τα παιδιά τα παίρνουν σπίτι.

Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης μας είναι ότι όλα τα παιδιά είναι μοναδικά και πρέπει να έχουν ένα διεγερτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Εκπαιδεύτρια: Wood Wizards

Ηλικακό όριο: 5+

Ώρες Υλοποίησης: 16:00-20:00

Ρομποτική Περιπέτεια

Το διαδραστικό εργαστήρι «Ρομποτική Περιπέτεια» συνδυάζει τη μάθηση με την τεχνολογία και το παιχνίδι. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη αφού θα κληθούν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουν το δικό τους ρομπότ χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό Lego Spike Essential και θα δημιουργήσουν τον δικό τους αλγόριθμο προγραμματίζοντας το.

Ηλικακό όριο: 6-8 ετών

Ώρες Υλοποίησης: 16:30-17:30

LASER CUTTER ΚΑΙ STEAM TOYS
Τα Πουλιά της Κύπρου & Ο Σπανός και οι 40 Δράκοι

Ορμώμενες από την επιθυμία να συνδυάσουν τον πολιτισμό με την τεχνολογία, τρεις γυναίκες συνεργάζονται και λανσάρουν την εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών Makers Will Make: STEAM TOYS. Το Makers Will Make είναι ένα εργαστήριο κατασκευής, αφιερωμένο στη σύγχρονη και βραβευμένη καινοτομία σχεδιασμού. Εδρεύει στη Λεμεσό της Κύπρου και λειτουργεί από το 2018.

Βασισμένα σε Κυπριακές θεματικές, τα STEAM TOYS δημιουργούνται μέσω της χρήσης ψηφιακού εξοπλισμού ταχείας πρωτοτυποποίησης, σε συνδυασμό με παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Η σχεδιάστρια Εύα Κοραή σε συνεργασία με την ηθοποιό, θεατροπαιδαγωγό Θεοδώρα Ανδρέου και την Νάγια Τ.Καρακώστα ηθοποιό, θεατροπαιδαγωγό και περφόρμερ έχοντας ως αφετηρία τη φύση μα και την κουλτούρα της Κύπρου, δημιουργούν εκπαιδευτικά παιχνίδια STEAM TOYS για παιδιά.

Στο Makers Fair θα χρησιμοποιήσουμε το laser cutter για να δημιουργήσουμε τα παιχνίδια. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συναρμολογήσουν τα δικά τους πουλιά και δράκους, να παίξουν με τις σκιές και να φτιάξουν ιστορίες.

Εκπαιδεύτριες: Θεοδώρα Αντρέου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Εύα Κοραή

Ηλικακό όριο: 5+

Ώρες Υλοποίησης: 16:00-19:00

High Five με το ρομποτικό σου χέρι

Τα παιδιά θα μάθουν τις βασικές έννοιες της ρομποτικής και τα βασικά εξαρτήματα και αισθητήρες του Lego Spike Prime. Στην συνέχεια θα χωριστούν σε ομάδες και κάθε ομάδα θα κατασκευάσει ένα ρομποτικό χέρι (βραχίονα) με στόχο να το προγραμματίσουν για να επιλύσουν διάφορες δοκιμασίες που θα τους ανατεθούν.

Εκπαιδεύτρια: Μέλπω Πιτταρά

Ηλικακό όριο: 9-11 ετών

Ώρες Υλοποίησης: 17:00-18:00

Garden of the Future

Φυτεύοντας ένα πράσινο μέλλον

 Ευπρόσδεκτοι όλοι οι makers, μικροί και μεγάλοι  να έρθετε στα εργαστήρια του “SMART- GREENHOUSE PROJECT” στο SMART GARDEN του Youth Makerspace Larnaka, στα οποία θα  έχετε την ευκαιρία να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τελευταίες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές για φυτικές καλλιέργειες καθώς και για ένα βιώσιμο μέλλον, θα φυτέψετε τα δικά σας γλαστράκια!

Ηλικακό όριο: όλοι και όλες!

Ώρες Υλοποίησης: 16:00-19:00

Τόρνος

Η ξυλουργική είναι η τέχνη της χρήσης του τόρνου ξύλου με εργαλεία χειρός για την κοπή ενός σχήματος που είναι συμμετρικό γύρω από έναν άξονα περιστροφής. Όπως ο τροχός του αγγειοπλάστη, ο ξύλινος τόρνος είναι ένας απλός μηχανισμός που μπορεί να δημιουργήσει μια ποικιλία μορφών που περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του καλλιτέχνη ή του τεχνίτη. Το πρακτικό εισαγωγικό εργαστήριο τόρνου περιλαμβάνει μια ατομική επαφή με καθοδήγηση από τους Sahand & Navid Gholipour, έτσι ώστε κάθε συμμετέχων να φτιάξει ένα δικό του κομμάτι στον εξοπλισμό!

Εκπαιδευτές: Love n Light

Ηλικακό όριο: 9+

Ώρες Υλοποίησης: 16:30-18:30

Ρομπότ Βραχίονας

Εισαγωγή στη ρομποτική και τα ηλεκτρονικά στοιχεία του εκπαιδευτικού πακέτου, κατασκευή ενός ρομπότ και επίλυση προβλημάτων.

Εκπαιδευτές: Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο STEAMinds

Ηλικακό όριο: 12-15 ετών

Ώρες Υλοποίησης: 18:00-19:00