Διεύθυνση
Οδός Βυζαντίου, 6030, Λάρνακα
Για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας δημιουργων Makershouse 2019 έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας ενισχύοντας την έρευνα και την ανάπτυξη μέσω σύγχρονων τεχνολογικών πρακτικών. Οι επιλεγμένοι δημιουργοί ή ομάδες θα έχουν την δυνατότητα χρήσης του χώρου, του εξοπλισμού και των υπηρεσιών του Youth Makerspace Larnaka, για ένα μήνα έκαστος.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα προσφέρει ευκαιρίες ενδυνάμωσης της παραγωγικής διαδικασίας μεταξύ δημιουργών και οργανισμών/φορέων στήριξης των καινοτόμων ιδεών τους. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο κάθε δημιουργός θα έχει το δικό του μέντορα, έτσι ώστε να έχει την απαραίτητη καθοδήγηση κατά την υλοποίηση της πρότασης του.
Με την ολοκλήρωση του residency θα πραγματοποιηθεί δημόσια ατομική παρουσίαση του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της φιλοξενίας. Αναμένουμε με το πέρας της φιλοξενίας να προσφέρουμε στην τοπική κοινότητα την ευκαιρία να καλλιεργήσει ουσιαστικό διάλογο με τους δημιουργούς, οι οποίοι καλούνται να κινητοποιηθούν για την αυτοοργάνωση και προώθηση των ιδεών τους.
Άδωνης Αρχοντίδης – YPOMONI
Σμίγοντας την έρευνα του στον συνώνυμο του αρχαιοελληνικό θεό Άδωνη (μια θεότητα συνδεδεμένη με τη φύση και τις εποχές, αιώνια εγκλωβισμένη σε μια στείρα κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου) και τη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών ως εικαστικών μέσων, για το MAKERsHOUSE Residency 2019 ο εικαστικός καλλιτέχνης Άδωνης Αρχοντίδης χρησημοποιεί τεχνολογίες τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης σε μια προσπάθεια ανάμιξης και α-προσδιορισμού των συνόρων μεταξύ πραγματικού και εικονικού, ιστορικού και φανταστικού, αληθινού και ψεύτικου.
Η παρουσίαση είναι μέρος του προγράμματος φιλοξενίας MAKERsHOUSE 19 του Youth Makerspace Larnaka.
Μια οπτικοακουστική εμπειρία η οποία επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες. Γέννηση, ζωή, θάνατος, οι πτυχές του εαυτού και οι εσωτερικές μάχες και αλλαγές που μεταμορφώνουν το εγώ. Μια δημιουργία ενός καινούριου, ανθρωπόμορφου εγώ. Μια μορφή αναγνωρίσιμη και μη, μορφή για τη μεταμόρφωση της οποίας συντελεί το μυαλό και η ψυχή. Οι εσωτερικές διαμάχες παίρνουν μορφή σε ένα παιχνίδι αλλαγής στο σώμα.
Σύλληψη/δημιουργία: Naya Demetriou
Σύνθεση ήχου: Γιώργος Μαρίνου
Τεχνική υποστήριξη: Αδάμος Δημητρίου | Synergia Media
Mentor: Αντώνης Στυλιανού
Είναι κάθε κρίση που βιώνουμε μεταφερόμενη στο σώμα; Το σώμα μετατρέπεται σε “πεδίο μάχης” στο οποίο εισέρχεται σύγχυση, αβεβαιότητα και ψυχική δυσφορία. Πού σταματάει η φυσικότητα του σώματος και πότε αποκτά υπόσταση ο εαυτός; Η ζωή είναι μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού. Μπορούμε να εντοπίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές στον χαρακτήρα, τις διαθέσεις και κυρίως στο δικό μας πρόσωπο και σώμα. Υπάρχει μια γοητεία με τον εαυτό, αλλά όχι με τον εαυτό αποκλειστικά, αλλά με τις δυνατότητες να γίνει κάτι νέο μέσα στην αντικειμενοποίηση του. Μια έντονη επιθυμία να «αναδημιουργηθεί» ο εαυτός. Το σώμα μας δεν είναι, όπως πιστεύεται συνήθως, αυτό που έχουμε. Είναι – είτε μας αρέσει είτε όχι – αυτό που είμαστε.
Μια ανοικτή διαπραγμάτευση μεταξύ ύλης και ψυχής, αυτής της «πρώτης ύλης» κατά την οποία το σώμα διασπάται, σε σάρκα, μορφή και χρώμα. Ένα σύνθετο πολύπτυχο αντικείμενο αλλά ταυτόχρονα και φορέας ψυχής που δίνει στον κάθε εαυτό την ευκαιρία για προσωπική ερμηνεία.
Η παρουσίαση είναι μέρος του προγράμματος φιλοξενίας MAKERsHOUSE 19 του Youth Makerspace Larnaka.
ΞΑΡΚΗΣ – «Προζύμιν»
Η νέα πρωτοβουλία του Ξαρκής με τίτλο «Προζύμιν» , αναφέρεται στην επώνυμη ζωντανή καλλιέργεια ζυμαριού, που αποτελεί τη βάση νέας ζύμης για τη δημιουργία ψωμιού. Τα παλιά τα χρόνια, το ψωμί στη συνείδηση του λαού, λόγω της ιδιότητας του ως την υπ αριθμόν 1 σταθερής τροφής (staple food) του πληθυσμού της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής μας, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία.
Η λέξη «προζύμιν» στην καθημερινή ζωή της Κύπρου του χθες, είχε αποκτήσει και μεταφορική σημασία και την χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να δηλώσουν την πραγματική ουσία, τη βάση, τον πυρήνα, τα απαραίτητα, τη μαγιά, για να αρχίσει κάτι καινούριο. Με αυτό το σκεπτικό η νέα μας πρωτοβουλία, στοχεύει στην παραγωγή «νέας ζύμης», μέσω της εξερεύνησης της σημασίας του προζυμιού και της σχετικής επανερμηνείας στο πλαίσιο σύγχρονων σχεδιαστικών προτάσεων.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει πειράματα, διαδικασίες + αποτελέσματα απο την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας. Κοπιάστε για να δείτε πως χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακές χειροτεχνίες σε εναλλακτικά πλαίσια και πως καταλήξαμε στον σχεδιασμό ανακυκλωμένων υλικών σε αντικειμένα και έπιπλα. Συμμετέχουν οι
Βαλεντίν Μουστεάτα, Χριστίνα Σκαρπάρη & Chris Karpis. 9.
MAKERSHOUSE Residency – January 2019
Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ενεργή πλατφόρμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας ενισχύοντας την έρευνα και την ανάπτυξη μέσω σύγχρονων τεχνολογικών πρακτικών. Παράλληλα, θα προσφέρει ευκαιρίες ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας μεταξύ δημιουργών και οργανισμών/φορέων στήριξης των καινοτόμων ιδεών τους. Το πρόγραμμα θα προσφέρει μέντορες στους επιλεγμένους δημιουργούς με σκοπό της ενίσχυση της κάθε πρότασης. Με την ολοκλήρωση του residency θα πραγματοποιείται δημόσια παρουσίαση του έργου που υλοποιήθηκε στο χώρο του Makerspace.