Παγκάκι – Έκθεμα για το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών
Στα πλαίσια της συνεργασίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Δήμου Λιβαδιών, του Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και των Αρχείων Λάρνακας Φοίβου Σταυρίδη και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, δημιουργήθηκε μια καινοτόμος κατασκευή για το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής στα Λιβάδια.
Η ομάδα του Youth Makerspace Larnaka, και συγκεκριμένα ο product designer Κωνσταντίνος Χαριλάου, κλήθηκε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα παγκάκι για να τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο του υπό αναφορά Μουσείου ώστε να του δώσει χαρακτήρα και να προσελκύσει επισκέπτες και νέους στον χώρο.
Οι δημιουργοί αποφάσισαν να συνδυάσουν την παραδοσιακή τέχνη της καλαμουργικής – δηλαδή καλάμια και ψάθες – με ένα πιο σύγχρονο και μοντέρνο υλικό, τη ρητίνη. Για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό της κατασκευής η αφετηρία ήταν η τομή των παραδοσιακών τόνενων καρεκλών, η οποία «μετατράπηκε» σε παγκάκι. Κύρια έμπνευση της κατασκευής ήταν ο Αμερικανός γλύπτης, γαλλικής καταγωγής, Αρμάν Φερναντέζ ο οποίος έγινε γνωστός από τη χρήση καθημερινών αντικειμένων που εκφράζουν την πραγματικότητα της εποχής του. Απώτερος στόχος της δημιουργίας ήταν να «παγώσει» στον χρόνο το καλάμι και η φθορά του, δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση στον επισκέπτη ότι τα υλικά καλαμουργικής αιωρούνται.
Σημαντική προσθήκη είναι ο φωτισμός της κατασκευής μέσω της ενσωματωμένης πλακέτας προγραμματισμού Arduino Uno η οποία με αυτοματισμούς αλλάζει χρώμα στο παγκάκι κάθε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν είναι το κίτρινο, το οποίο παραπέμπει στο χρώμα της παραδοσιακής τόνενης καρέκλας, το ροζ και το πράσινο αφού πίσω ακριβώς από το παγκάκι υπάρχει το αναρριχητικό φυτό βουκαμβίλια. Κατά την διάρκεια του χρόνου, η κατασκευή θα αλλάζει χρώμα αυτόματα μέσω της πλακέτας Arduino Uno, ανάλογα με την εποχή που ανθίζει η βουκαμβίλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας, του Δήμου Λιβαδιών, του Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και των Αρχείων Λάρνακας Φοίβου Σταυρίδη είναι πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα. Ο πετυχημένος σχεδιασμός και συνδυασμός των υλικών επιτεύχθηκε μετά από πραγματοποίηση ποικίλων δοκιμών και πειραματισμών της ρητίνης και των ηλεκτρονικών προσθηκών με τα παραδοσιακά υλικά.
Το κοινό μπορεί να δει τη νέα κατασκευή στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής στα Λιβάδια, όπου μπορεί να γνωρίσει εις βάθος την ιστορία της παραδοσιακής αυτής τέχνης του νησιού μας, η οποία και συγκαταλέγεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO.